четвъртък, 26 ноември 2015 г.

Хоби идея : Как да си направим „ Тиха книжка “ ( quiet book )?



Как да си направим „Тиха книжка“?



Тихите книжки добиват все по- голяма популярност. В своята същност, представляват книжка изработена от естествени материали ( обикновено филц или плат ), която съдържа различни забавни игри за деца. Страниците могат да бъдат различни на брой, като на всяка от тях има различно занимание. Така например, най- често използваните идеи, мотиви и занимания са завързване на връзка, сплитане, прокарване на връзка, закопчаване, комплектоване на елементи и прочие. Тихите книжки се наричат така, защото предоставят тихи занимания с децата, ангажират вниманието им за много дълго време.

НО! Тук идва голямото „но“, те са  доста скъпо удоволствие, което не всеки родител може да си позволи. Разбира се, тихата книжка може да се изработи у дома, с не много усилия, без да се губи излишно време. Важно е да се знаят тънкостите и човек да има под ръка лесни и ефектни образци за страници.

За една хубава, стабилна, забавна и впечатляваща тиха книжка, трябва да се знае:

-        Необходими са остри ножици. Филцът е деликатна материя, която трябва да се обработва лесно. Особено ако изборът на филц е паднал върху по- евтини варианти. „Малки вълшебства“ предлага качествен филц, който не се размъква, не се разнищва и позволява лесна и бърза обработка.

-        От всяка страна на страничките от тихата книжка трябва да се остави достатъчно място, особено с оглед на свързване на страничките. Пространството за разполагане на елементите първо трябва да се прецени внимателно. Това може да стане лесно като се отбележат с моливче местата на отделните елементи.

-        Не е задължително (макар, че е за предпочитане от гледна точка на здравината) тихата книжка да се шие. С обикновен пистолет с горещ силикон се постига същият ефект. Именно този лесен вариант ще предложи „Малки вълшебства“.

-        Колкото и малки да са, остатъците от филца е добре да се запазят. Те могат да се използват за изработка, допълване, декорация и т.н.

-        Изработете книжката в стандартен размер А5 или по- малък. Това се налага за да може книжката да се постави в дамска чанта или детската раничка, при разходки навън или пътувания.

-        Не е задължително книжката да се получи идеално. Когато се изработва нещо на ръка, никога нещата не се получават идеални. Именно това е чарът на ръчно изработените предмети- освен вложен труд в тях, има и много лично отношение, любов и нотка индивидуалност.

„Малки вълшебства“ остава на Ваше разположение за необходимите материали и други идеи. Приятно творене!

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Ще се радвам да оставите мнение, препоръка, коментар