вторник, 1 декември 2015 г.

Хоби идея : странички на „ Тиха книжка “ ( quiet book) : цветове



Игрите с цветове са друг забавен вариант за запълване на станички на тиха книжка. Те позволяват на детето плавно и без натиск да научи цветовете при това почти само. Освен цветовете, то науча и други основни неща- как работи светофара и кога да се премине, в какви цветове са някои зеленчуци и плодове, изгражда афинитет към конкретни цветове и цветови комбинации.
Отново ще дам 3 лесни за изпълнение проекта за забавни страници за тиха книжка. Всеки от проектите може да се изпълнени сравнително бързо и то основно с филц, пистолет с горещ силикон и няколко дребни детайла.

Палитра
С помощта на шаблон се изрязва основа за палитра, която е добре да е в по-тъмен цвят ако основата за страница е светла и обратно. Идеята е цветовете да изпъкват максимално и да се получи контраст. Допълнително в цветове по избор се изрязват кръгчета или цветни петна (по 2 бр. от цвят) , които ще се разположат върху палитрата. Необходими са и няколко копчета в цветове еднакви или близки до тези на цветните петна. Последователността на изработка е следната: залепва се палитрата за страницата на тихата книжка; зашиват се копчета върху цветните петна ( само върху едно от цвят); цветното петно със зашитото копче се залепва върху палитрата; върху свободното цветно петно се прави прорез, който се обгаря леко или се обшива. За улеснение, цветните петна от филц, с прореза, могат да се закопча
ята всички на допълнително копче или за тях да се направи малко джобче. Въпрос на избор.

Цветовете на дъгата
За тази страница, освен филц и горещ силикон са необходими така наречените пайп клийнърс или мъхести телчета. Идеята е, от различни по цвят мъхести телчета да се оформи дъга. Те трябва да се залепят много добре и внимателно, защото мъхестата повърхност на телчетата и на самия филц затрудняват процеса. Отделно от всеки цвят се взема по едно малко парченце. За да е проектът максимално стабилен може да се избере един от следните варианти: залепване на т.нар. котешко езиче за всеки цвят от дъгата и всеки цвят от малите парченца или използване на тик- так или сходно копче. А защо не и да се използват цветни връзки за завързване. Въпрос на креативност.

Светофар
Един от може би най- приятните и полезни проекти за тиха книжка и абсолютно задължителен. Идеята е детето да започне да разпознава цветовете на светофара, както и да си изгради навици за спазване на правилата. Необходима е черна основа за тялото на светофара и по 3 кръгчета от всеки цвят- червен, жълт, зелен. По едно кръгче от цвят се залепва върху тялото на светофара, а останалите 3 кръгчета се поставят в джобче направено за целта. Тук идва забавната част. След оформяне на светофара, до него може да се оформи от филц път с малка количка върху него. Така детето ще се учи кога тръгват автомобилите, кога се подготвят да спрат и кога спират.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Ще се радвам да оставите мнение, препоръка, коментар