петък, 4 декември 2015 г.

Хоби идея : тиха торбичка



Тихата торбичка е едно ново явление при забавленията за деца. В същността си идеята на тихата торбичка е същата като при тихата книжка. С тази разлика, че е пропусната частта със залепяне, шиене и сложният (или не толкова) процес на сглобяване на различни части. Тихата торбичка ангажира вниманието на детето с различни идеи, игри и проекти, чиито части са събрани в една торбичка.
Всъщност, самото название „ тиха торбичка“ е избрано случайно. Дори не е задължително забавните проекти, игри и прочие да бъдат събрани в торбичка. Те могат да бъдат съхранени и подредени във всичко. Има десетки интересни варианти, сред които малката текстилна торбичка е най- предпочитана, защото се пренася лесно, не заема място, а и може да се използва такава от всеки вид, цвят, форма, големина. Друг любим вариант са малки картонени куфарчета, които могат да се намерят например в Джъмбо. Цената им е ниска, предпазват всичко, което се постави в тях от измачкване, а и могат да се персонализират по принципа на декупажа. Не на последното място, подходящи са така наречените „навиващи“ се подложки, т.е. текстилна или филцова подложка, върху която чрез лепене или в специално направени джобчета се подреждат всички части на игрите, проектите на идеите, а цялата подложка се навива на ролка, която се завързва с прикрепена към нея лента или връвка. Могат дори да се използват малките чанти Памперс, които се дават в родилните отделения или малките хладилни чанти, които много майки използват за детската кухня.

Тихата торбичка позволява да се използват материали от всякакво естество при това самостоятелно или в различни цветни, забавни и интересни комбинации. При тихата торбичка далеч материалите не се ограничават до филц, копчета, ленти и мъниста или иначе казано, не се използват само или основно естествени материали. Сред най- често използваните материали са дървени пръчици (тип сладоледени клечки), фоам, филц, дървени или филцови готови форми, големи дървени и пластмасови мъниста, стиропорени форми от различен вид и с различна големина, обикновен картон/ кадастрон/ кашон. За улеснение, отново в Джъмбо, се предлага голям избор от заготовки и комплекти от елементи, които могат да се използват за една тиха торбичка. Дори някои по- креативни майки и баби, използват материали от стари или непотребни вещи, намерени у дома.

Как ви се струва идеята, една най-обикновена нова целулозна кухненска гъба да се превърне в средство за направа на кула? А една тиха игра с щипки за простиране на дрехи? Дали детето би се унесло в игра с непретенциозни сладоледени клечки? Колко време би било ангажирано вниманието на малчугана у дома от няколко ринга изрязани от т.нар. макарон за плуване? Могат ли старите форми за лед да се превърнат в чудно забавление за деца? Отговор на тези и много други въпроси свързани с тихите торбички, както и примерни проекти, ще ви бъдат представите през следващите дни на http://malkivalshebstva.blogspot.bg/





Няма коментари:

Публикуване на коментар

Ще се радвам да оставите мнение, препоръка, коментар