събота, 28 ноември 2015 г.

Хоби идея: странички на „ Тиха книжка “ ( quiet book ): част I

Идеи за странички на „Тиха книжка“: част I

Освен цветни, разнообразни и интересни, страничките на тихата книжка трябва да са изпълнени с идеи и забавления, които да отговарят на възрастта на детето и да не бъдат прекалено трудни. Понякога при децата се наблюдава състояние, при което те лесно се обезсърчават или ядосват, дори при най- малкия неуспех.
За тази цел, „Малки вълшебства“ ще даде няколко идеи за тиха книжка, като идеите са за деца на възраст 2-3 години, сравнително лесно са за изпълнение, включително като се използва метода на лепене.

Сплитане
Сплитането е едно много любимо занимание на малките деца. И не говорим само за момиченцата. Реализaцията е лесна- достатъчно е да се изреже кръгче за глава, да се изреже и залепи форма по избор за косата върху скалпа и да се прикрепят за всяка от двете страни на главата по три ленти от сатен, органза, въженца или дори връзки за обувки. На детето заниманието по сплитане на коса би отнело достатъчно дълго време и би ангажирал вниманието му.

Завързване на връзки
Отново се използва шаблон, този път на обувка или обувки. По средата трябва да се направо разрез, като от двете страни на разреза се поставят капки или се правят дупчици, през които връзките на обувките да се прокарват. Това е един чудесен начин детето да се научи да връзва връзките на обувките си. В случай, че не се поставят капси, а се използва само вариантът с пробиване на дупчици, последните е желателно да се обгорят леко, за да не се разнищват.

Прокарване на въженце
Една от най- лесните и забавни идеи! Изрязват се не много широки лентички от филц или се използват такива от сатен. През тях се прокарва например метално или дървено кръгче. Добра работа може да свърши и ринг от кашон или много плътен и дебел картон. Лентата се превива на две, така че кръгчето да е поставено точно по средата, където е прегъвката. Двете крайчета се залепят едно за друго и след като силиконът изстине, лентата в кръгчето се залепя за страничката. Тези ленти се разполагат зигзагообразно, а в единия край на страницата се залепва дълга връв / лента / връзка за обувки, която детето трябва да прекара през всички кръгчета по страничката, в ред по желание.

петък, 27 ноември 2015 г.

Хоби идея : Тяло за „ Тиха книжка “ ( quiet book )



Тяло за „Тиха книжка“ без шев



„Всяко голямо пътуване започва с една малка стъпка“, а всяка нова тиха книжка, започва със създаване на тялото на книгата. То е от особена важност, тъй като качеството му гарантира запазване на цялостта на занимателните игри вътре; цветовете и формите му осигуряват първоначалното привличане на вниманието на детето; а от размерите зависи какви идея, игри и занимания ще бъдат включени в нея.

По принцип, най- добрият вариант за здрава тиха книжка е, тялото да се сглоби посредством зашиване. Изисква се прецизност, шевна машина и доста време. По- лесният и практичен вариант е залепването на тялото на принципа на книгите. Тоест- залепване лист за лист, след което облепване с цялата корица, за да по- голяма здравина.

В този материал ще бъде представена именно идеята за изработка на тяло за тиха книжка посредством залепване.

Желателно е, да не кажа задължително, да се използва качествен филц, с дебелина 1.5мм и в по- светли и неутрални цветове. Това се налага поради факта, че по- тънкият филц се раздърпва и деформира лесно, а тъмните цветове натоварват зрението на мъници, като фигурките разположени по листовете на тихата книжка не могат да изпъкнат достатъчно.

А как се изработва тялото на тихата книжка по метода на лепенето?

Избира се размер, по който се прави шаблон от твърд картон. Филцът се разграфява по този на брой страници по избор. За корицата на книгата трябва да се използва парче филц, което е 2 пъти ширината на една страница от тихата книжка плюс дебелината на един лист филц, умножена по броя страници. Така например, ако сте избрали филц с дебелина 1.5мм, размер на страницата 15 х 15 см и 10 странички, корицата на тихата книжка трябва да е с размери 15см х 32 см, като в тези 32 см е включен и допълнителния обем, който силиконът ще създаде.

След като листите бъдат оформени, трябва да се реши дали  игрите върху тях ще бъдат сглобени преди или след сглобяването на тялото на книгата. Внимание! Задължително от лявата страна на всяка страничка трябва да се остави достатъчно място за залепване!

И тук идва същинската работа. Страничките внимателно и търпеливо се залепят една за друга. Прецизност се изисква, тъй като филцът е специфичен хоби материал, който веднъж зацапан със силикон, трудно (почти невъзможно) се чисти от него. Достатъчно е на всяка страничка да се постави лента от горещ силикон с ширина около 0,5 см. Всяка следваща страница се залепва след като се изчака силиконът от залепването на предишните две да стегне.

Веднъж залепени страничките, идва ред на корицата. Няма нищо сложно и страшно. Достатъчно е да се нагласи внимателно корицата отпред, след което да се покрие образувалото се от лепене на странички гръбче с достатъчно количество (при това равномерно) силикон, да се залепи корицата и да се притисне добре. По желание е възможност корицата да се залепи и върху гънката, която се е образувала на първата и последната страница при залепянето, или иначе казано тези 0.5 см, където са слепени страниците.

Съвсем лесно и не много трудоемко... Приятно творене!


четвъртък, 26 ноември 2015 г.

Хоби материали: невероятна хоби идея - физелин !



Невероятен десениран физелин!

Ролки с размери 50 х 500см!
Без аналог на българския пазар.
Високо качество, лесни за използване и обработка.


 
За поръчки:
https://www.facebook.com/malki.valshebstva
http://10fingers.bg/malkivalshebstva


Хоби материали : хоби идея - филц !


Уникални десенирани листи филц с размер 20 х 30см и 50 х 70см ; дебелина 1мм и 1.5мм. Без аналог в страната! С висококачествена щампа, не се развлича и не се деформира.


За поръчка:
https://www.facebook.com/malki.valshebstva
или
http://10fingers.bg/malkivalshebstva

Хоби идея : Как да си направим „ Тиха книжка “ ( quiet book )?



Как да си направим „Тиха книжка“?



Тихите книжки добиват все по- голяма популярност. В своята същност, представляват книжка изработена от естествени материали ( обикновено филц или плат ), която съдържа различни забавни игри за деца. Страниците могат да бъдат различни на брой, като на всяка от тях има различно занимание. Така например, най- често използваните идеи, мотиви и занимания са завързване на връзка, сплитане, прокарване на връзка, закопчаване, комплектоване на елементи и прочие. Тихите книжки се наричат така, защото предоставят тихи занимания с децата, ангажират вниманието им за много дълго време.

НО! Тук идва голямото „но“, те са  доста скъпо удоволствие, което не всеки родител може да си позволи. Разбира се, тихата книжка може да се изработи у дома, с не много усилия, без да се губи излишно време. Важно е да се знаят тънкостите и човек да има под ръка лесни и ефектни образци за страници.

За една хубава, стабилна, забавна и впечатляваща тиха книжка, трябва да се знае:

-        Необходими са остри ножици. Филцът е деликатна материя, която трябва да се обработва лесно. Особено ако изборът на филц е паднал върху по- евтини варианти. „Малки вълшебства“ предлага качествен филц, който не се размъква, не се разнищва и позволява лесна и бърза обработка.

-        От всяка страна на страничките от тихата книжка трябва да се остави достатъчно място, особено с оглед на свързване на страничките. Пространството за разполагане на елементите първо трябва да се прецени внимателно. Това може да стане лесно като се отбележат с моливче местата на отделните елементи.

-        Не е задължително (макар, че е за предпочитане от гледна точка на здравината) тихата книжка да се шие. С обикновен пистолет с горещ силикон се постига същият ефект. Именно този лесен вариант ще предложи „Малки вълшебства“.

-        Колкото и малки да са, остатъците от филца е добре да се запазят. Те могат да се използват за изработка, допълване, декорация и т.н.

-        Изработете книжката в стандартен размер А5 или по- малък. Това се налага за да може книжката да се постави в дамска чанта или детската раничка, при разходки навън или пътувания.

-        Не е задължително книжката да се получи идеално. Когато се изработва нещо на ръка, никога нещата не се получават идеални. Именно това е чарът на ръчно изработените предмети- освен вложен труд в тях, има и много лично отношение, любов и нотка индивидуалност.

„Малки вълшебства“ остава на Ваше разположение за необходимите материали и други идеи. Приятно творене!