петък, 4 декември 2015 г.

Хоби идея : тиха торбичка



Тихата торбичка е едно ново явление при забавленията за деца. В същността си идеята на тихата торбичка е същата като при тихата книжка. С тази разлика, че е пропусната частта със залепяне, шиене и сложният (или не толкова) процес на сглобяване на различни части. Тихата торбичка ангажира вниманието на детето с различни идеи, игри и проекти, чиито части са събрани в една торбичка.
Всъщност, самото название „ тиха торбичка“ е избрано случайно. Дори не е задължително забавните проекти, игри и прочие да бъдат събрани в торбичка. Те могат да бъдат съхранени и подредени във всичко. Има десетки интересни варианти, сред които малката текстилна торбичка е най- предпочитана, защото се пренася лесно, не заема място, а и може да се използва такава от всеки вид, цвят, форма, големина. Друг любим вариант са малки картонени куфарчета, които могат да се намерят например в Джъмбо. Цената им е ниска, предпазват всичко, което се постави в тях от измачкване, а и могат да се персонализират по принципа на декупажа. Не на последното място, подходящи са така наречените „навиващи“ се подложки, т.е. текстилна или филцова подложка, върху която чрез лепене или в специално направени джобчета се подреждат всички части на игрите, проектите на идеите, а цялата подложка се навива на ролка, която се завързва с прикрепена към нея лента или връвка. Могат дори да се използват малките чанти Памперс, които се дават в родилните отделения или малките хладилни чанти, които много майки използват за детската кухня.

Тихата торбичка позволява да се използват материали от всякакво естество при това самостоятелно или в различни цветни, забавни и интересни комбинации. При тихата торбичка далеч материалите не се ограничават до филц, копчета, ленти и мъниста или иначе казано, не се използват само или основно естествени материали. Сред най- често използваните материали са дървени пръчици (тип сладоледени клечки), фоам, филц, дървени или филцови готови форми, големи дървени и пластмасови мъниста, стиропорени форми от различен вид и с различна големина, обикновен картон/ кадастрон/ кашон. За улеснение, отново в Джъмбо, се предлага голям избор от заготовки и комплекти от елементи, които могат да се използват за една тиха торбичка. Дори някои по- креативни майки и баби, използват материали от стари или непотребни вещи, намерени у дома.

Как ви се струва идеята, една най-обикновена нова целулозна кухненска гъба да се превърне в средство за направа на кула? А една тиха игра с щипки за простиране на дрехи? Дали детето би се унесло в игра с непретенциозни сладоледени клечки? Колко време би било ангажирано вниманието на малчугана у дома от няколко ринга изрязани от т.нар. макарон за плуване? Могат ли старите форми за лед да се превърнат в чудно забавление за деца? Отговор на тези и много други въпроси свързани с тихите торбички, както и примерни проекти, ще ви бъдат представите през следващите дни на http://malkivalshebstva.blogspot.bg/





четвъртък, 3 декември 2015 г.

Хоби идеа: Как да си направим „Тиха книжка“?




Как да си направим „Тиха книжка“?



Тихите книжки добиват все по- голяма популярност. В своята същност, представляват книжка изработена от естествени материали ( обикновено филц или плат ), която съдържа различни забавни игри за деца. Страниците могат да бъдат различни на брой, като на всяка от тях има различно занимание. Така например, най- често използваните идеи, мотиви и занимания са завързване на връзка, сплитане, прокарване на връзка, закопчаване, комплектоване на елементи и прочие. Тихите книжки се наричат така, защото предоставят тихи занимания с децата, ангажират вниманието им за много дълго време.

НО! Тук идва голямото „но“, те са  доста скъпо удоволствие, което не всеки родител може да си позволи. Разбира се, тихата книжка може да се изработи у дома, с не много усилия, без да се губи излишно време. Важно е да се знаят тънкостите и човек да има под ръка лесни и ефектни образци за страници.

За една хубава, стабилна, забавна и впечатляваща тиха книжка, трябва да се знае:

-        Необходими са остри ножици. Филцът е деликатна материя, която трябва да се обработва лесно. Особено ако изборът на филц е паднал върху по- евтини варианти. „Малки вълшебства“ предлага качествен филц, който не се размъква, не се разнищва и позволява лесна и бърза обработка.

-        От всяка страна на страничките от тихата книжка трябва да се остави достатъчно място, особено с оглед на свързване на страничките. Пространството за разполагане на елементите първо трябва да се прецени внимателно. Това може да стане лесно като се отбележат с моливче местата на отделните елементи.

-        Не е задължително (макар, че е за предпочитане от гледна точка на здравината) тихата книжка да се шие. С обикновен пистолет с горещ силикон се постига същият ефект. Именно този лесен вариант ще предложи „Малки вълшебства“.

-        Колкото и малки да са, остатъците от филца е добре да се запазят. Те могат да се използват за изработка, допълване, декорация и т.н.

-        Изработете книжката в стандартен размер А5 или по- малък. Това се налага за да може книжката да се постави в дамска чанта или детската раничка, при разходки навън или пътувания.

-        Не е задължително книжката да се получи идеално. Когато се изработва нещо на ръка, никога нещата не се получават идеални. Именно това е чарът на ръчно изработените предмети- освен вложен труд в тях, има и много лично отношение, любов и нотка индивидуалност.

„Малки вълшебства“ остава на Ваше разположение за необходимите материали и други идеи. Приятно творене!

Хоби идея : Един вълшебен свят

вторник, 1 декември 2015 г.

Хоби идея : странички на „ Тиха книжка “ ( quiet book) : цветове



Игрите с цветове са друг забавен вариант за запълване на станички на тиха книжка. Те позволяват на детето плавно и без натиск да научи цветовете при това почти само. Освен цветовете, то науча и други основни неща- как работи светофара и кога да се премине, в какви цветове са някои зеленчуци и плодове, изгражда афинитет към конкретни цветове и цветови комбинации.
Отново ще дам 3 лесни за изпълнение проекта за забавни страници за тиха книжка. Всеки от проектите може да се изпълнени сравнително бързо и то основно с филц, пистолет с горещ силикон и няколко дребни детайла.

Палитра
С помощта на шаблон се изрязва основа за палитра, която е добре да е в по-тъмен цвят ако основата за страница е светла и обратно. Идеята е цветовете да изпъкват максимално и да се получи контраст. Допълнително в цветове по избор се изрязват кръгчета или цветни петна (по 2 бр. от цвят) , които ще се разположат върху палитрата. Необходими са и няколко копчета в цветове еднакви или близки до тези на цветните петна. Последователността на изработка е следната: залепва се палитрата за страницата на тихата книжка; зашиват се копчета върху цветните петна ( само върху едно от цвят); цветното петно със зашитото копче се залепва върху палитрата; върху свободното цветно петно се прави прорез, който се обгаря леко или се обшива. За улеснение, цветните петна от филц, с прореза, могат да се закопча
ята всички на допълнително копче или за тях да се направи малко джобче. Въпрос на избор.

Цветовете на дъгата
За тази страница, освен филц и горещ силикон са необходими така наречените пайп клийнърс или мъхести телчета. Идеята е, от различни по цвят мъхести телчета да се оформи дъга. Те трябва да се залепят много добре и внимателно, защото мъхестата повърхност на телчетата и на самия филц затрудняват процеса. Отделно от всеки цвят се взема по едно малко парченце. За да е проектът максимално стабилен може да се избере един от следните варианти: залепване на т.нар. котешко езиче за всеки цвят от дъгата и всеки цвят от малите парченца или използване на тик- так или сходно копче. А защо не и да се използват цветни връзки за завързване. Въпрос на креативност.

Светофар
Един от може би най- приятните и полезни проекти за тиха книжка и абсолютно задължителен. Идеята е детето да започне да разпознава цветовете на светофара, както и да си изгради навици за спазване на правилата. Необходима е черна основа за тялото на светофара и по 3 кръгчета от всеки цвят- червен, жълт, зелен. По едно кръгче от цвят се залепва върху тялото на светофара, а останалите 3 кръгчета се поставят в джобче направено за целта. Тук идва забавната част. След оформяне на светофара, до него може да се оформи от филц път с малка количка върху него. Така детето ще се учи кога тръгват автомобилите, кога се подготвят да спрат и кога спират.