петък, 27 ноември 2015 г.

Хоби идея : Тяло за „ Тиха книжка “ ( quiet book )



Тяло за „Тиха книжка“ без шев



„Всяко голямо пътуване започва с една малка стъпка“, а всяка нова тиха книжка, започва със създаване на тялото на книгата. То е от особена важност, тъй като качеството му гарантира запазване на цялостта на занимателните игри вътре; цветовете и формите му осигуряват първоначалното привличане на вниманието на детето; а от размерите зависи какви идея, игри и занимания ще бъдат включени в нея.

По принцип, най- добрият вариант за здрава тиха книжка е, тялото да се сглоби посредством зашиване. Изисква се прецизност, шевна машина и доста време. По- лесният и практичен вариант е залепването на тялото на принципа на книгите. Тоест- залепване лист за лист, след което облепване с цялата корица, за да по- голяма здравина.

В този материал ще бъде представена именно идеята за изработка на тяло за тиха книжка посредством залепване.

Желателно е, да не кажа задължително, да се използва качествен филц, с дебелина 1.5мм и в по- светли и неутрални цветове. Това се налага поради факта, че по- тънкият филц се раздърпва и деформира лесно, а тъмните цветове натоварват зрението на мъници, като фигурките разположени по листовете на тихата книжка не могат да изпъкнат достатъчно.

А как се изработва тялото на тихата книжка по метода на лепенето?

Избира се размер, по който се прави шаблон от твърд картон. Филцът се разграфява по този на брой страници по избор. За корицата на книгата трябва да се използва парче филц, което е 2 пъти ширината на една страница от тихата книжка плюс дебелината на един лист филц, умножена по броя страници. Така например, ако сте избрали филц с дебелина 1.5мм, размер на страницата 15 х 15 см и 10 странички, корицата на тихата книжка трябва да е с размери 15см х 32 см, като в тези 32 см е включен и допълнителния обем, който силиконът ще създаде.

След като листите бъдат оформени, трябва да се реши дали  игрите върху тях ще бъдат сглобени преди или след сглобяването на тялото на книгата. Внимание! Задължително от лявата страна на всяка страничка трябва да се остави достатъчно място за залепване!

И тук идва същинската работа. Страничките внимателно и търпеливо се залепят една за друга. Прецизност се изисква, тъй като филцът е специфичен хоби материал, който веднъж зацапан със силикон, трудно (почти невъзможно) се чисти от него. Достатъчно е на всяка страничка да се постави лента от горещ силикон с ширина около 0,5 см. Всяка следваща страница се залепва след като се изчака силиконът от залепването на предишните две да стегне.

Веднъж залепени страничките, идва ред на корицата. Няма нищо сложно и страшно. Достатъчно е да се нагласи внимателно корицата отпред, след което да се покрие образувалото се от лепене на странички гръбче с достатъчно количество (при това равномерно) силикон, да се залепи корицата и да се притисне добре. По желание е възможност корицата да се залепи и върху гънката, която се е образувала на първата и последната страница при залепянето, или иначе казано тези 0.5 см, където са слепени страниците.

Съвсем лесно и не много трудоемко... Приятно творене!


Няма коментари:

Публикуване на коментар

Ще се радвам да оставите мнение, препоръка, коментар