понеделник, 7 декември 2015 г.

Тиха торбичка : в какво?

Тиха торбичка : в какво?

Преди да се започне създаването (не използвам „изработване“, защото при тихата торбичка проектите могат просто да се създадат от комплектовани предмети, а не е задължително да има процес на изработка), трябва да се даде отговор на въпроса: „В какво?“, т.е. какво ще представлява тялото на тихата торбичка.

Видно от името, най- лесният вариант е да се избере торбичка. За предпочитане са текстилните или т.нар. еко торбички. Съхранението им е лесно, поддръжката им се заключава до изпиране в перална машина. Но същевременно имат и своите недостатъци като промокаемост и невъзможност съдържанието да се предпази от омачкване, нарушаване на целостта, намокряне и прочие. Разбира се, решение на проблемите винаги има, а в случая то е всеки проект да бъде поставен в найлонов плик с цип или в кутийка.
В тиха торбичка може да се превърне и малко картонено куфарче, от тези, които се продават в Джъмбо и други вериги. Непромокаемо е до определена степен, предпазва добре съдържанието си, има стабилна дръжка, което автоматично позволява да се носи от самото дете, а и може да се персонализира чрез декупаж, залепване на името на детето и други способи.

Изостаналите у дома малки термо чанти от периода на детето с храна от детската кухня, също могат да свършат чудесна работа. Водоустойчиви, мекички, обикновено с къса и дълга дръжка, с двойно предназначение (и за съхранение на храна и за съхранение на вещи), те са подходящи и достъпни. Поддръжката им също не е трудна и обикновено се почистват дори с мокри кърпи.

Пластмасовите кутии са малко по- обемен вариант, но също не лош. Особено ако тихата торбичка ще се съхранява у дома и вътре ще има по- големи и повече проекти. Прозрачните пластмасови кутии за съхранение, дават възможност проектите да бъдат подредени прецизно и цялото съръжание се вижда. В случай, че изборът падне върху непрозрачна кутия за съхранение, е идейно да се изберат кутии- табуретки. Така детето ще има една своеобразна масичка, върху което ще рисува, а в случай на необходимост, табуретката може да се използва и по предназначение.

Относно съхранението на отделните проекти, възможностите са няколко. Както беше споменато по- горе, пликове с цип са най- практичният и евтин вариант. Друг вариант са прозрачни пластмасови кутии или т.нар. кутии за храна. Лесни за използване и практични са и кутиите с разделения, които обикновено са предпочитани за хоби материали.

Без значение кой от всичките варианти ще се избере, важно е в тихата торбичка винаги да има ред и това изискване да е ясно на детето. Веднъж разпръснати частите от проектите, трудно могат да се съберат. Освен ако идеята не е, детето да се ангажира за известно време. Защото има реална опасност, веднъж ядосало се, че не намира част от някой любим проект, детето повече да не пожелае да си играе с тихата торбичка и нейното съдържание.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Ще се радвам да оставите мнение, препоръка, коментар